Geen categorie

Eigenliefde, kun jij wel wat echte liefde gebruiken?

Liefde. Zijn we er allemaal niet naar op zoek? Als ik om me heen kijk dan zie ik dat we regelmatig de liefde buiten onszelf zoeken. Hoe vaak zeg je niet “ik hou van je” tegen je lief op het moment dat je het diep van binnen eigenlijk zelf nodig hebt? En in plaats van jezelf gemeend in de spiegel aan te kijken en dit geliefde zinnetje tegen je spiegelbeeld te zeggen, hoop je, verláng je dat je partner het terug zegt. Door liefde te geven aan de ander, vragen we naar liefde. Maar is het zoeken en hunkeren naar deze bevestiging van onze buitenwereld in werkelijkheid niet een verkapt verlangen naar Echte Liefde? Naar Eigenliefde? Een verlangen naar onszelf?

Ben ik wel goed genoeg?

Ook op het werk, bij vriendinnen of onze ouders zoeken we naar bevestiging. Ben ik wel goed genoeg? Ben ik wel leuk genoeg? Ben ik wel slank genoeg? Vul zelf maar in welke bevestiging je nodig hebt en van wie. Als ik maar doe wat hij leuk vindt, vindt hij mij ook leuk, en bén ik dus leuk (genoeg). Als ik die functie bekleed, dan hoor ik er bij en stel ik tenminste wat voor. Als ik me maar gedraag zoals het hoort en zoals het verwacht wordt dan ben ik de perfecte persoon om van te houden. We hangen hiermee nogal wat voorwaarden aan onszelf en aan de liefde.

Waar gaat het mis?

Waar gaat het ‘mis’? In welk gedeelte van ons leven leren we te zoeken en vragen naar liefde buiten onszelf? Wanneer leren we dat er aan liefde voorwaarden moeten hangen? Dat we eerst ergens aan moeten voldoen voordat we de liefde waard zijn?

Goedkeuring

Zelf heb ik in mijn jongere jaren redelijk wat destructief gedrag vertoont, ik zeg het maar gewoon open en eerlijk zoals het is. Niet dat ik het op dat moment in de gaten had hoor, alhoewel ik me er heel soms ook wel van bewust was. Ik was verre van mild voor mijzelf, ging vaak over grenzen heen en had niet eens door dat ik een grens kon trekken. Ik vond mezelf niet goed genoeg, niet leuk genoeg en deed veel waarvan ik dacht wat verwacht werd. Zocht overal naar goedkeuring bij anderen en ontwikkelde een ongezond eet- en drinkpatroon. Ik vond mezelf in feite geen liefde waard, maar verwachtte wel dat mijn vriendje destijds “ik hou van je” terug zei als ik het tegen hem zei!

Eigen liefde

Een nog belangrijkere vraag is denk ik, wanneer leren we weer af dat we de liefde, onze Eigen Liefde, pas waard zijn als we voldoen aan bepaalde voorwaarden? En wanneer gaan we inzien dat we die eigenliefde altijd al waard zijn geweest, ongeacht hoe we eruit zien, wat de omstandigheden zijn of wat de buitenwereld zegt? Voor mij begint het met jezelf te zien, écht zien. Met zachte ogen durven kijken naar de pracht die je bent, ongeacht je gedrag, je uiterlijk of je status. Je bewust worden dat je zoveel meer bent dan de vrouw die je ziet als je in de spiegel kijkt. Te erkennen en te voelen dat je zelf Liefde bént.

Verandering

Op het moment dat ik met andere ogen naar mijzelf leerde kijken, dat ik niet eerst iemand anders hoefde zijn om liefde waard te zijn, was er een opening en begonnen er dingen te veranderen en te verschuiven. Het begon allemaal met mijzelf. Het begint altijd met jezelf. Weet je, je hóeft niemand anders te zijn dan dat je nu bent om je eigen liefde waard te zijn. Je bent je liefde al waard. NU al. Je bent namelijk precies goed zoals je bent! Altijd, wat je ook doet, zegt of denkt!

Terug naar de basis

Eigenliefde. Eigenwaarde. Mooie woorden eigenlijk hè!? Wanneer je ze voelt stromen geeft het je energie, vrijheid en inspiratie. Het geeft je vertrouwen en geluk. Het geeft je kracht en het geeft je zachtheid. Het brengt je terug naar je basis. Het ís je basis. En zijn we daar allemaal niet naar op zoek? Begin met leren van jezelf te houden precies zoals je bent, zonder er voorwaarden aan te hangen, het is het mooiste cadeau wat je aan jezelf kan geven!

Marjolein

PS. Ga eens voor de spiegel staan en kijk jezelf aan. Maak écht contact met jezelf. En zeg vervolgens hardop “ik hou van je”. Als het niet lukt is het helemaal niet erg, zet de oefening dagelijks door, totdat je de liefde voelt stomen! Geniet van jezelf!

Leuk als je dit artikel deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *