Geen categorie

Geef jezelf de ruimte en stop met vechten tegen de stroom in!

Met de wind door mijn haar, de zon op m’n gezicht en met mijn voeten in de klei loop ik door het Friese weiland en blik ik met een lach van oor tot oor terug op het afgelopen jaar. 

Precies een jaar geleden stond ik ook hier. Zonder huis, zonder werk en enigszins ontheemd wendde ik mij tot de flinke storm en harde regen. De wind blies mij bijna omver en de regen striemde in m’n gezicht. In mij raasde dezelfde stormachtige onrust, inclusief tranen. Het leek alsof we op dezelfde frequentie zaten, de natuur en ik. Alsof er een uitwisseling was, een stroom van energieën die elkaar volgens universele wetten wel moesten vinden.

En ondanks de situatie waar ik in zat voelde dat heerlijk!

Ik weet óók nog dat ik tegen mijzelf zei: ‘Marjolein, over een jaar ziet alles er heel anders uit!’ In de hoop dat het maar zo snel mogelijk voorbij ging, deze situatie vol niet fijne gevoelens…

Nu, hier zo op deze plek weer terug te zijn, precies een jaar na dato, realiseer ik mij dat ik die zin altijd alleen maar tegen mijzelf zei op momenten dat ik het liefst dagenlang onder de dekens wilde duiken. En ik er pas weer onderuit wilde komen wanneer de situatie verbetert was.

Met deze woorden negeerde ik eigenlijk die niet-fijne gevoelens. Ze mochten er niet zijn. De situatie mocht er niet zijn. De onrust en de worsteling mochten er niet zijn. Ik duwde ze weg, maar daarmee kwamen ze nog harder terug. Er komen in sneltreinvaart allerlei situaties voor mijn geestesoog voorbij waarin ik mijzelf in voorgaande jaren probeerde te motiveren met deze zogenaamd opbeurende zin. Het lukte altijd wel, maar telkens bevond ik mij toch weer in een situatie waarin ik het wéér zei. En ik weer afwachtend onder die deken kroop. Vorig jaar zelfs 3 keer……

De zon, die warm is voor de tijd van het jaar, brengt mij terug in het hier en nu en de wind fluistert mij het ene mooie inzicht na het andere in. Een situatie, welke situatie dan ook, is niet meer of minder dan dat hij gewoon IS. Een combinatie van diverse omstandigheden die op elkaar afgestemd zijn, in dezelfde energie, trillend op dezelfde frequentie, ontstaan vanuit mijn eigen energie. En alles wat ik ervan vind of erover denk, bestaat alleen in mijn gedachten maar is niet de werkelijke realiteit. Wanneer ik de situatie en bijbehorende emoties en gevoelens bestempel als zijnde ‘ongewenst’, dan komen er vanuit die energie nóg meer ‘ongewenste’ omstandigheden, woorden en gedachtes en heb ik uiteindelijk het gevoel dat ik vastloop. Ik beperk mijzelf en de (oneindige) stroom van mogelijkheden dan enorm! Ik vecht tegen de stroom in.

Maar wanneer ik welke situatie of emotie dan ook gewoon aanvaard zoals hij is, niets meer en minder dan een stroom van energie, net als de wind en de regen, dan kan hij gewoon doorstromen! Wanneer ik ieder moment en iedere situatie als gewenst beschouw, gewoon door mijzelf eraan te herinneren dat ik het Zelf op de een of andere manier heb aangetrokken, met mijn eigen energie, dan zit er ook Altijd een deur naar het paradijs in, naar groei. En dat is nog steeds waar ik voor ga!

En in die aanvaarding voel ik rust en vertrouwen. Vanuit die rust heb ik overzicht en helderheid. Zie ik mogelijkheden. Iets wat ik het afgelopen jaar meerdere malen reeds heb ervaren en ik bedenk me dat ik die ene zin toen, hier in het Friese weiland, voor het laatst tegen mijzelf gezegd heb. 

Dus…. wanneer ik toch nog een keer de neiging heb om onder de dekens weg te duiken, heb ik iets anders te doen dan afwachten, wegkwijnen en zielig doen 😉

In plaats van mij slachtoffer te voelen van de omstandigheden, kies ik ervoor om de verantwoordelijkheid te nemen voor wat ik zelf met mijn energie heb gecreëerd. En te voelen wat het mij vervolgens wil zeggen. Wat ik mag loslaten, wat ik mag leren. Welke ruimte ik mag innemen. Ik realiseer me dat dit groeiproces als een rode draad door het afgelopen jaar (en eigenlijk al langer) heen loopt. Een gevoel van trots en dankbaarheid begint te stromen in mijn hartgebied. Ik ga er van lachen, van oor tot oor… Vol nieuwsgierigheid kijk ik uit naar waar ik over een jaar sta 😉

♥ Marjolein

Leuk als je dit artikel deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *