Geen categorie

Geloof jij alles wat je denkt?

Al langer train ik mijzelf om waakzaam te zijn en al klinkt dit misschien streng, het is in feite je bewust zijn van wat er zich in je binnenwereld afspeelt, of en hoe je er in mee beweegt of dat je jezelf blokkeert, of je je laat meezuigen door omstandigheden die zich afspelen in je buitenwereld. Steeds weer bewust te zijn van het Nu-moment. Eigenlijk is het een vorm van mindfull zijn, vrij van oordelen, alleen maar opmerken wat er is.

Wat speelt er zich in jouw binnenwereld af? Welke gedachtes zijn er? Geef je er aandacht aan? Welke gedachtes laat jij levend worden? Welke gedachtes laat jij zorgen of onzekerheden worden?  

Vraag jezelf eens af, aan welke gedachtes geef ik aandacht, degene die mij kracht en vreugde geven of degene die mij angstig en onzeker laten voelen? We hebben dit namelijk zelf in de hand! Jij ook! Je bent in die zin krachtiger dan je wellicht zelf denkt. 

Alleen, soms lijkt het veiliger om in de onmacht te blijven. Om de slachtoffer rol te pakken. Om met je vinger naar de buitenwereld, of het verleden te wijzen. Om terug te vallen in oude patronen, zoals bijvoorbeeld over je grenzen heen gaan, ongezond eten of je terug te trekken. Dit doen we veelal onbewust! 

Wat er op zo’n moment gebeurt, is dat je denkt dat je je gedachtes bént.Dat je je zorgen bént. Dat je je omstandigheden bént. Je bent je gedachtes gaan geloven en het zijn overtuigingen geworden. En je denkt dat je geen invloed hebt. Dat je geen invloed hebt op hoe je je voelt. Dat het leven en alles erin je overkomt. Je identificeert jezelf met je zichtbare zelf (je ego).

Dit zijn allerlei beschermingsmechanismen vanúit je ego om niet je kracht te hoeven pakken, zodat alles lekker veilig bij het oude blijft. Want dat is waar je ego, je mind, voor gaat, die wíl dat alles bij het oude blijft en dat er niks verandert. 

Terwijl je ware Zelf, Bron, je ziel of hoe je het ook noemt, als doel heeft Groeien, Expanderen en Creëren, vanuit onvoorwaardelijke Liefde en Heelheid.

Ondanks dat ik mijzelf leer om waakzaam te zijn, ondanks dat ik waakzaam bén, stap ik toch ook zo nu en dan nog in de ‘valkuilen’ van het ego. Ja, ik zeg het eerlijk, bovenstaand ‘onmacht’ verhaal ken en herken ik heel goed. Maar dat is niet erg! Want ik zit nu eenmaal in een menselijk velletje, waar het ego of mind deel van uit maakt. Het gaat erom wat ik ermee doe! Hoe groot ik het verhaal maak. Of ik het überhaupt een verhaal maak. Waar kies ik voor? 

Blijf ik naar mezelf (en naar de buitenwereld) kijken op een manier waar ik niet blij van word (de mind wijze), blijf ik waarde hechten aan gedachtes waarvan ik niet eens absoluut zeker weet of ze waar zijn of ga ik kijken vanuit mijn ware Zelf? Als ik blijf kijken op de (oude) manier, waar ik niet blij word, dan laat ik mijn kracht links liggen. Ga ik kijken vanuit mijn ware Zelf, dan verander ik het perspectief, en pak ik mijn kracht.
Waar kies jij voor?

Juist omdat ik de valkuilen en beschermingsmechanismen vanuit ervaring heb leren kennen en herkennen, ze steeds meer en sneller bij mijzelf doorzie, kan ik steeds sneller uit de illusie stappen. Door me keer op keer te verbinden met het Nu-moment. Waardoor als vanzelf de verbinding met mijn hart wordt gemaakt en het hoofd stiller wordt. Steeds weer is dit een bewuste keuze, waarbij waakzaamheid een sleutel is. 

En juist omdat ik dit, ik noem het maar ontwakingsproces, zelf óók doorlopen heb, en nog steeds doorloop, doorleef en ervaar en dit ook nog zal blijven doorlopen, wéét ik dat ik jou hierin kan begeleiden. Door licht te schijnen op jouw (voor jou wellicht nog niet volledig zichtbare) licht. Ik weet dat hierin mijn kracht ligt en ik voel dat ik hiermee als mens uiting geef aan het verlangen van mijn hart, mijn ziel om te groeien en te expanderen. Door licht te Zijn en door licht te schijnen.

Voel eens goed bij jezelf en zeg eens eerlijk. Zit jij nog op de voor jou ‘juiste’ weg? Doe jij dingen waar je intens blij van wordt, waarbij je je kracht voelt en voedt? Voel jij je ontspannen, veilig en vrij (de staat van je ware Zelf)? Met jezelf, ten opzichte van je relatie(s), of je werk- of woonsituatie? Zit je lekker in de flow? Als dat zo is, is dat echt Superfijn! Geniet van dit heerlijke gevoel, van jezelf en ga vooral zo door ;-)!

Maar voelt het voor jou nu niet zo? Voel jij ergens spanning, bij één van deze vier (in onze belevingswereld toch wel belangrijke) pijlers in je leven? Uit eigen ervaring weet ik dat deze spanning, deze weerstand er voor zorgt dat je vastloopt en dat je jezelf je ware kracht ontneemt. 

Tegelijkertijd zitten in deze ‘spanning’ ook veel antwoorden en boodschappen verborgen, en het gaat er hierbij om de spanning er volledig te laten zijn, zodat de waarde ervan zich kan onthullen. Jij alleen kan de waarde er van voelen, zien en weten. 

♥ Marjolein

Leuk als je dit artikel deelt!

1 thought on “Geloof jij alles wat je denkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *