Geen categorie

Gewoon jezelf zijn, dat wil jij toch zeker ook?

Gewoon jezelf zijn….
Het klinkt als de hemel op aarde. Als vrij! Helaas en jammer genoeg klinkt het voor veel vrouwen ook als onbereikbaar en is het zeker nog geen realiteit, althans niet in alle of bepaalde situaties. Het lijkt alsof ‘gewoon jezelf zijn’ hiermee buiten jezelf wordt geplaatst. Immers, als iets onbereikbaar is zit het vast niet IN jezelf. Want als dit wel zo zou zijn, als het zo makkelijk zou zijn, zou je allang jezelf zijn, toch? In iedere situatie. Zonder toeters of bellen. Gewoon jezelf. Zijn.

Waarom hebben we er zo’n moeite mee om onszelf te zijn? En waarom zijn we niet ‘gewoon’ onszelf?

Ik hoor regelmatig vrouwen zeggen “kon ik maar gewoon mijzelf zijn”. En ja, zelf heb ik dat ook regelmatig geroepen! Lees hier de blog die ik er eerder voor Yourdailyshine over schreef. Komt dat omdat we ons meten aan waarden buiten ons, die de maatschappij handhaaft (en bedacht heeft)? Vinden we het dan echt belangrijker wat de ander denkt en vindt, wat onze ouders ons geleerd hebben? Belemmert dat ons om onszelf te zijn? Schatten wij onszelf lager in dan dat we zijn?

Vinden wij onszelf niet goed genoeg en durven we, kúnnen we daardoor dus niet altijd en overal onszelf zijn, ons ware zelf?

Wat betekent het eigenlijk, jezelf zijn?
Carl Jung sprak er al over dat er 2 ikken zijn. Zelf kan ik mij daar wel in vinden en het verklaart waarom we moeite kunnen hebben met onszelf zijn. Aan de ene kant is er het ego, je hoofd die denkt en vindt dat zij ‘IK’ is. Maar pas op, dit ego is niet je ware ik! Gelukkig kun je haar wel herkennen. Zij berust voornamelijk op angst, oordeelt en veroordeelt, kijkt buiten zichzelf en hecht waarde aan wat anderen vinden. En meet zichzelf daar ook aan, denkt in termen als beter en slechter, goed en fout. Leeft en denkt in dualiteit en in afgescheidenheid. Daarnaast is er je ware ik. Je kern, je ziel. Dit is wie je bént: pure energie ofwel bewustzijn. Deze energie is een zuivere afsplitsing van de bron en wéét en voelt dat alles en iedereen verbonden is met elkaar. Deze andere Ik, die jij werkelijk bent, is pure liefde, is vrij van oordelen en ziet de wereld niet in termen als goed en fout.

Ik denk dat als jij ernaar verlangt om ‘gewoon jezelf te zijn’, dat je in werkelijkheid verlangt naar meer of een diepere verbinding met deze ware zelf. Met je ziel. En dat je in plaats daarvan meer verbonden bent (of je meer verbonden voelt) met je hoofd. Je dénkt dat je je ego bent, het lijf waar je in huist, daar identificeer je je ook mee, maar dit is níet wie je van binnen bent. Hierdoor ontstaat er een innerlijk conflict. Je hoofd zegt dat je je moet aanpassen, dat je anders niet goed genoeg bent. Dat je je mond moet houden, want wat jij vindt of denkt is niet belangrijk. Zij zegt dat je in het straatje van de veiligheid moet blijven. Maar je hart, je ziel, JE WARE ZELF, zegt “Ik wil gewoon mijzelf zijn!”

Wat doe je dan in zo’n geval, wat kun jij doen als je die strijd in jezelf herkent?

Stel jezelf eens de vraag: “Wie ben ik als ik mijzelf ben?”
Hoe voelt dat? Vraag jezelf af, wat zou ik doen, wat zou ik zeggen, hoe zou ik mij gedragen? Wat heb ik nodig om mijzelf te kunnen zijn? En van wie heb ik dat nodig? Kun je jezelf dit geven? Waar voel jij je echt fijn bij in de betreffende situatie? En als je dat helder hebt voor jezelf, vraag jezelf dan af wat er daadwerkelijk in de weg staat om jezelf te zijn? Staat er echt iets in de weg om te zeggen wat je voelt te zeggen, te doen wat je voelt te doen? Wat houdt je tegen?  

Wees eerlijk naar jezelf
Speel eens met deze vragen, doe zelfonderzoek en kijk eerlijk naar je antwoorden. Stap eens in het diepe en zég wat je te zeggen hebt, dóe wat je voelt te willen doen, als dat is wat het is waardoor je jezelf bent, hou jezelf dan niet langer tegen! Vaak is het je hoofd die je tegenhoudt, die voor veiligheid kiest. En is het toestemming (van jezelf!) wat je nodig hebt. Maar daarnaast kunnen er ook dieper liggende factoren of angsten zijn die een rol spelen, die je niet zomaar even 123 blootlegt of overwint. Je komt tenslotte ook uit een familiesysteem met allerlei problemen, gedragingen en overtuigingen die diep geworteld kunnen zijn in jouw eigen systeem, en die jou ervan weerhouden om ‘gewoon jezelf te zijn’. Of vroegere gebeurtenissen uit je jeugd, met eerdere relaties of zelfs uit een vorig leven kunnen een impact op je hebben en voor een blokkade hebben gezorgd, wat het lastiger maakt om de (volledige) verbinding met je ware zelf te herstellen.

♥ Marjolein

Leuk als je dit artikel deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *