Geen categorie

Je grootste schat is altijd dichtbij

Jarenlang droomde ik ervan om aan zee te wonen. Want dáár, aan die heerlijke zee, voelde ik me altijd gelukkiger dan waar dan ook. En aangezien ik mij destijds met grote regelmaat juist diep ongelukkig voelde, dacht ik dat het een verlangen van mijn hart was wat mij naar zee leidde. Het geluk zou daar in haar volle glorie op mij wachten en alle problemen zouden oplossen.

Hartverlangens

Op het moment dat ik het allerliefst aan zee wilde wonen (lees: vluchten) maar ik absoluut geen mogelijkheden zag om ook maar 1 stap dichter bij mijn grootste verlangen te komen (wat ik niet begreep want juist hartsverlangens worden toch altijd werkelijkheid?!), zei een toenmalige mentor mij maar één zin, een vraag eerder, die eerst pijn deed maar wat later een aanzet is geweest om te leren kijken vanuit een ander perspectief. Ze zei: “Misschien is het niet de bedoeling voor jou om aan zee te wonen en daar te vinden wat je zoekt, maar is het voor jou (om als ziel én als mens te groeien) juist de bedoeling om dat wat je daar zoekt, hier te vinden, waar je nu woont. Denk er maar eens over na.

Wat gaat er werkelijk schuil

Wat zocht ik eigenlijk? Wat ging er werkelijk schuil achter de wens om m’n woonomstandigheden zo drastisch te veranderen? Zou het verlangen om eindelijk eens écht gelukkig te zijn, volledig en werkelijk vervuld worden als ik aan zee zou wonen? Of kon het zijn dat de omstandigheden zoals ze waren, verhuisd naar het oosten van het land, ver weg van de plek waar ik zo van hield en tot mijn vijfde gewoond had, in werkelijkheid ‘perfect’ waren om juist dát te vinden wat ik werkelijk zocht?

Vrijheid en Empowerment

We zijn nu bijna 10 jaar verder en die ene zin ben ik nooit vergeten. We denken vaak dat het ergens anders (in) te vinden is en hierdoor vergeten we te zien wat er hier en nu is. Want dat wat ik werkelijk zocht kan de zee mij niet geven en het huis dichtbij zee ook niet. De zee heeft mij echter wel laten zien, dat ondanks dat we niet in elkaars buurt zijn, ze er toch altijd is. En als zeer altijd is, dan is dat wat ik bij haar vind en voel, liefde, vrijheid en de ongelimiteerde mogelijkheden van het leven (en dus ook van mijzelf), er ook altijd! Hier en nu. Met andere woorden, de zee is in mij. De liefde en de vrijheid die ik destijds alleen maar voelde als ik bij de zee was, is altijd in mijzelf te vinden, waar ik ook ben en ongeacht de omstandigheden. En nee, ik hoef dus niet meer aan zee te wonen. Dit te realiseren geeft pas echt een gevoel van vrijheid en empowerment, van binnen uit!

We hebben de mogelijkheid om te kiezen

De gedachte die daarop volgt, dat alles wat ik ooit denk ‘nodig te hebben’ van nature in de uitrusting zit zoals ik ter wereld ben gekomen, geeft nog meer kracht. Zelfs het hele Universum staat tot mijn beschikking! Ik ben niet (alleen) een druppel die op weg is een oceaan te worden, ik bén de oceaan! Want waarom zou ik ‘maar’ een deel zijn als ik ook het geheel kan zijn? Zijn we allemaal niet het hele geheel? En zijn we ook allemaal niet al heel? Waarom zou ik niet-heel zijn als ik ook heel kan zijn? Is dat niet gewoon een keuze? Ja, ik weet het, het klinkt veel makkelijker dan gedaan, trust me, I know, dat is juist groeien! Maar elk moment, in iedere situatie hebben we de mogelijkheid om te kiezen. Te kiezen wie we willen zijn, wat we willen leren en ervaren, te kiezen welke gedachte(s) we hebben, te kiezen om onszelf lief te hebben of naar beneden te halen. Ongeacht de omstandigheden kunnen we kiezen om anders naar onszelf (of wie of wat dan ook) te kijken. We hebben de mogelijkheid om te kiezen, altijd.

Omstandigheden accepteren zoals ze zijn

De omstandigheden kun je vaak niet veranderen, maar ze veranderen vaak wel wanneer je accepteert dat ze zijn zoals ze zijn: omstandigheden die er júist voor zorgen dat je, dat wat je wérkelijk zoekt, ook daadwerkelijk kunt vinden. Je hoeft er alleen maar voor te kiezen om het zo te zien…

Marjolein

Leuk als je dit artikel deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *