Geen categorie

Je bent goed zoals je bent

Nog een cursus hier, nog een trainingsdag daar, en O, díe opleiding, die zou ik toch eigenlijk ook nog moeten doen. Want dan..… tja dán kan ik beginnen, dan ben ik er klaar voor om te beginnen. Dán pas ben ik goed genoeg, dán pas ben ik waardevol genoeg, dán pas stel ik iets voor.

Uitstelmodus

Dit proces heeft zich vaak genoeg in mij afgespeeld. En ik geloof dat ik niet de enige ben. Maar ik ben er helemaal klaar mee! Ik stop ermee dit tegen mijzelf te vertellen. Wat schiet ik er mee op deze illusie in stand te houden? Het houdt me in de uitstelmodus en ik word er niet echt gelukkiger door.

Verder komen

Afgelopen weken voelde ik duidelijk dat bovenstaand proces zich in mij afspeelde. Een vriendin vertelde een poosje geleden over een inspirerend weekend en ik voelde op dat moment in alles dat ik daar bij wilde zijn, kippenvel over mijn hele lijf en mijn ziel riep JA! Ik reserveerde de dagen in mijn agenda. Maar dichterbij de inschrijving ging ik twijfelen. Mijn hoofd nam het zo ontzettend over! De investering als excuus gebruikende vertelde ik mijzelf dat ik het ‘niet nodig had’. Maar tegelijkertijd dacht ik dat ik het wél nodig had. Om beter te worden dan dat ik op dit moment ben. Om meer mijzelf te kunnen zijn. Om iets te kunnen bieden. Om los te laten wat niet meer bij mij past. Om te durven. Om te beginnen. Om verder te komen. Om goed genoeg te kunnen zijn.

Wat je diep van binnen wil

Waarom vinden we onszelf pas goed genoeg als we dat ene felbegeerde papiertje hebben, wat eigenlijk betekent dat iemand anders heeft bepaald dat je ‘geschikt’ bent? Hoe vaak denken we niet, ná die workshop gaat het gebeuren, ná die training ga ik het écht doen, ben ik er klaar voor, of, deze is ook goed, mórgen ga ik beginnen. Waarom dán pas? Want wat het ook is wat je echt diep van binnen wil, je stelt het uit.

Oude patronen

Of het nou gaat om zichtbaar zijn, weten wat je wilt, jezelf te accepteren precies zoals je bent, jouw eigen weg te volgen, te stoppen met snoepen of te starten met sporten, het maakt niet uit. Wat je in feite tegen jezelf zegt is dat je NU niet goed genoeg bent. Dat je NU niet waardevol bent. Dat het NU niet de juiste tijd is. Daarom val je vaak na een poosje weer terug in oude patronen, want met de energie van ‘niet goed genoeg zijn’ blijf je omstandigheden creëren die jou dat weerspiegelen.

Het juiste moment

Ergens hebben we van binnen besloten dat het NU niet het juiste moment is, dat het altijd pas later het juiste moment is om onszelf goed genoeg te vinden. Waarom? Vraag jij jezelf dat wel eens af? Terwijl ik mij zo bewust was van wat er zich in mij afspeelde kon ik het opeens doorzien. Het was een kat en muis spelletje. De tijd en ruimte die er tussen het verlangen om te gaan, en het daadwerkelijke weekend zaten was te groot. Er waren teveel kansen om mijzelf andere dingen te vertellen. Dat ik het niet nodig had, dat ik het wel nodig had. Dat het onzin was, dat het van waarde was. Dat het niet mijn verlangen was om te gaan maar dat van iemand anders.

Zonder voorwaarden

Toen ik dit spel doorzag moest ik zo hard lachen! Ik maakte het mijzelf zo ontzettend moeilijk! Wij maken het onszelf vaak zo moeilijk. En ik voel dat het zoveel makkelijker kan. Dat het de bedoeling is dat het makkelijk IS. Zonder allerlei voorwaarden, als-en en dan-en, mitsen en maar-en die we onszelf vertellen. Ons leven speelt zich niet straks of later af, maar NU, het gebeurt NU!

Heerlijk gevoel

Als ik nu even stilsta en voel, contact maak met mijn hart en denk aan het betreffende weekend, dan weet ik van binnen dat ik het niet ‘nodig’ heb. Dat ik nu al goed genoeg ben en dat ik nu al van waarde ben, precies zoals ik ben. Ik hoef daar niks voor te doen, niemand anders voor te zijn. Daarbij voel ik ook heel duidelijk dat ik er heel erg blij van word, dat ik het voor mijzelf doe, zonder te weten wat het mij gaat brengen. En dat gevoel wil ik volgen. Daarmee volg ik mijn hart. En met dit heerlijke gevoel, met deze energie door mijn lijf, schrijf ik mij vol nieuwsgierigheid in.

Marjolein

Leuk als je dit artikel deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *