Geen categorie

Krijg meer vertrouwen door jezelf beter te leren kennen

Ook ik ken ze, die dagen dat ik het even niet meer weet. Dagen waar het vertrouwen ver te zoeken is. Vragen als ‘ben ik nog nog steeds op de goeie weg?’ of ‘gaat het allemaal wel goed komen?’ kunnen je teisteren en brengen je eigenlijk alleen maar verder van jezelf af. In plaats van dat je aan je (zelf)vertrouwen werkt praat of denk je jezelf verder de put in.

Op meerdere vlakken kon ik mijzelf voorheen onbewust volledig onrustig en moedeloos maken en had ik geen idee hoe ik daar verandering in aan kon brengen. Dat ik kon kiezen om het anders te doen. Heel eerlijk gezegd kon ik mij dan ook best wel zielig voelen. Voelde mij slachtoffer zonder dat ik het zo benoemde, en reageerde dan ook vanuit die rol. Inmiddels heb ik meer zelfkennis vergaard en herken ik dit patroon. Want ja, ik kan nog steeds in die slachtofferrol schieten. Maar is het erg? Nee, ik ben allang blij dat ik het (snel) herken en dat ik mijzelf terug kan fluiten! En ik kan er vervolgens nog om lachen ook 😉

Niet naar buiten maar naar binnen
Want waar het om gaat is waakzaam zijn. Bewust zijn van je gedachtes, je gevoelens. Van wat er in Jou leeft! En wellicht weet je het al maar vergeet je het zo nu en dan, je bént bij machte om daar invloed op uit te oefenen. Jij kunt zelf het vertrouwen weer aanwakkeren en gaan voelen. Dit vertrouwen wat óók al in jou leeft, maar waar een sluier voor zit op het moment dat je er even niet bij kan.

Wat er in feite gebeurt als je het even niet meer weet en je vertrouwen met vakantie is, is dat je ergens, op een moment, begonnen bent met buiten jezelf te kijken. Jezelf te vergelijken met de buitenwereld of met anderen. En die is of zijn altijd beter, mooier, rijker dan dat jij op dat moment denkt dat je bent. Door buiten jezelf te blijven kijken maak je jezelf klein(er) en onbelangrijk(er), en dat helpt niet echt om het vuur van vertrouwen feller te laten stralen. Sterker nog, die neerwaartse spiraal groeit en groeit naarmate je langer buiten je blijft kijken en het wordt steeds moeilijker om eruit te komen.

De sleutel ben jij!
Totdat je waakzaam wordt. Welke gedachtes denk ik eigenlijk? Word ik daar blij van of juist niet? De sleutel is om naar binnen te keren. Jezelf te leren kennen. Wat leeft er in jou als je eerlijk bent? Zonder strenge blik of met een straffende vinger, maar als een observator. Kijken wat er IN jou gebeurt, wat vertel jij jezelf? Vanuit welke pijn blijf jij jezelf dezelfde of nieuwe verhalen vertellen? En wat geloof je hier allemaal van? Is het ook echt zo? Of is het voor jou zo omdat je jezelf het maar blijft vertellen?

Wanneer jezelf op deze manier gaat leren kennen kun je de cirkel doorbreken. Je kunt jezelf andere en nieuwe dingen gaan vertellen. Liefdevolle dingen, waar je blij van wordt, waarvan je diep van binnen weet dat dát is wie je werkelijk bent. Omdat je er blij van wordt. Dát is jouw richtingaanwijzer, je meer dan goeie gevoel. En in wezen bén jij vertrouwen! De levensenergie die door jouw lijf stroomt IS vertrouwen. En jij bént die levensenergie. Maak er bewust contact mee, keer naar binnen en voel hoe en dat het door je heen stroomt. En vanuit dit gevoel, jouw basis ga je weer weten wat je moet doen of wat je wilt. Keer op keer is dit een proces wat je kunt blijven herhalen, oefen en speel er mee! Have fun!

♥ Marjolein 

Leuk als je dit artikel deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *