Geen categorie

Stop met uitstellen en kom in actie!

Ken je dat, dat je heel erg druk bent maar eigenlijk niet met dát wat je het allerliefste wil? Dat je de hele dag bezig bent geweest maar eigenlijk niks gedaan hebt? Zelf betrapte ik mij er laatst op.

Ik pak nog een glas water, neem wat te eten (lees snoepen, al zijn het noten en vijgen), terwijl ik net ontbeten heb. Ruim nog wat afwas op. Nog even wat administratie wegwerken. Druk druk druk…. Ook nog even met de hond spelen want die vraagt om aandacht.

WAAR BEN IK MEE BEZIG? WIE VRAAGT ER NOU WERKELIJK OM AANDACHT?

Precies! Ik weet het wel. Het is mijn binnenste, mijn hart, mijn ziel, IK!

Ik betrapte mijzelf op uitstelgedrag. Je kent het vast wel, nog even dit doen, nog even dat. Als ik daar mee klaar ben dan doe ik het wel, echt! Zeg je tegen jezelf. En ondertussen voel je je onrustig. Weet je dat je het Echte werk moet gaan doen. Wat dat ook is. Het echte werk, dat wat geboren wil worden, jouw creatie, blijft liggen. Eigenlijk het allerbelangrijkste. Blijft liggen.

Waarom stellen we zo vaak het allerbelangrijkste uit? Waarom gaan we niet eerder DOEN wat we voelen te willen doen?

Zo ben ik jarenlang in een baan blijven hangen en stelde ik het moment van weggaan steeds weer uit. Smoezen als “Ik weet niet wat ik wil” en “Wees blij dát je een baan hebt” hielden mij op een plek waar ik niet echt gelukkig was. Terwijl ik diep van binnen echt wel wist wat ik wilde! Alleen niet precies in detail. Maar ik wist, ik voelde dat het beter was om stappen te zetten. Maar nee hoor, toch nog wat langer proberen, het wordt vast nog leuker. Maak er maar het beste van. Dat deed ik dan ook wel, maar ondertussen….. Uitstellen.

In relaties idem dito. Ik bleef vaak net wat langer omdat ik dacht dat…, tja om van alles eigenlijk, maar niet omdat ik nou echt voelde in alles dat ik het wilde. En dus deed ik het weer. Uitstellen.

Doen we het niet allemaal, uitstellen?

Uitstellen om jezelf belangrijk te vinden
Uitstellen om te geloven in jouw dromen en idealen
Uitstellen om de controle los te laten
Uitstellen om jezelf te laten zien
Uitstellen om te zeggen wat je werkelijk wilt zeggen
Uitstellen om de diepte met jezelf in te gaan
Uitstellen om écht naar jezelf te luisteren
Uitstellen om verantwoordelijkheid te nemen
Uitstellen om je leven bewust te gaan creëren en vorm te geven zoals jij het fijn vindt
Uitstellen van dát wat er voor jou eigenlijk het meest toe doet

En zo kom ik weer bij die eerste vraag. WAAROM vertonen we, ik in ieder geval, en ik geloof dat jij en ik niet zoveel van elkaar verschillen, op de meest cruciale vlakken in ons leven, zoals werk, relaties of je lijf, uitstelgedrag? 

Ik ga eerlijk zijn, nu is het ijzer nog heet ;-). Ik zei hiervoor al dat ik mijzelf er op betrapte. Ik vertoon zelf uitstelgedrag omdat ik denk dat het veilig is. Het klinkt misschien raar, maar het houdt me waar ik sta, en dat is veilig. Schijnveiligheid weliswaar, en dat besef ik mij terwijl ik eerlijk naar mezelf kijk en luister. Ik weet niet wat er komen gaat als ik inderdaad dát ga doen wat ik eigenlijk voel te willen doen. Het betekent dat ik de controle los moet laten. Het is misschien anders, nieuw, spannend, en….. ik moet de controle loslaten. Het is een patroon wat zich jarenlang in mij genesteld heeft. Iets zegt mij dat dat ik het niet kan, dat ik niet goed genoeg ben.

Terwijl ik dit allemaal schrijf, en eigenlijk alleen maar eerlijk naar mijzelf durf te kijken, voel ik alle argumenten en ‘omdats’ al zachter worden en sommige zelfs al verdwijnen. Ik voel dat ze minder grip krijgen. Waarom? Om dat ik ook voel dat ik de meeste dingen gewoon met mijn hoofd verzin. Want wie zegt dat het niet veilig is? Wie zegt dat ik niet goed genoeg ben? Wie zegt dat het fout of eng is om niet te weten wat er komen gaat, als ik de controle los laat hoe iets moet zijn? Ik ben alleen thuis, met alleen onze hond. En al geloof ik dat we kunnen communiceren met dieren, ik weet ook zeker dat hij niet degene is die dit tegen mij zegt.

Er is dus een deel van mij, in mij die dit tegen mij zegt. Een deel wat mij klein wil houden, een deel dat bang is. Een deel dat ooit gekwetst is. En nou…… nou voel ik de echte kern van waarom ik uitstelgedrag vertoon.

Alles wat we doen in ons leven en waarom, heeft een oorsprong. Wat die oorsprong ook is, of je het van je ouders hebt overgenomen of door eerdere ervaringen hebt opgeslagen en niet goed verwerkt hebt, uiteindelijk is de oorsprong gebaseerd op maar 2 uitgangspunten. Liefde of Angst. Ontspanning vs verkramping.

WAAR KIES JIJ VOOR?

Ik geloof dat we op ieder moment kunnen kiezen, ALTIJD. In dit geval kan ik er voor kiezen om in het uitstelgedrag te blijven hangen of ik kan er voor kiezen om dat niet te doen. Ik koos ervoor om het niet te doen en er naar te kijken wat het mij wil vertellen. Zodat ik ervan kan leren en groeien, want dat is wat ik het allerliefste wil. Dus ik kies, en ik kies voor Liefde.

Als ik met zachtere ogen kijk naar mijn uitstelgedrag, dan zie ik dat er een gekwetst meisje onder zit. Ze staat op de duikplank en durft niet te springen. Andere kinderen vinden haar een lafaard als ze niet springt. Ze wil wel heel graag want ze weet dat ze daarna weer ‘gegroeid’ is en dat dat haar een fijn en goed gevoel geeft, maar ze wil op haar eigen moment, niet omdat ze gepusht wordt of omdat anderen vinden dat ze moet gaan springen. Ze wil dat het haar eigen keus is. Zij bepaalt. Want alleen op dát moment voelt het het allerfijnst en het meest krachtigst. Nog wel spannend, maar leukspannend. En dat is waar ze voor gaat.

Onder mijn uitstelgedrag zit voor mij een hele mooie en waardevolle boodschap. Ik sta weer op die duikplank, ik heb zin om te springen, ik wil niets lievers! Ik weet wat ik moet doen om te krijgen wat ik wil. Ik verlang naar die groei, dat fijne gevoel, naar alle (nog) onbekende kansen en mogelijkheden.

Het enige wat ik er voor hoef te doen is het GEWOON DOEN. Zo simpel is het.

Oja….en de controle loslaten 😉

♥ Marjolein

Leuk als je dit artikel deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *