Geen categorie

Worden wie je bent

“Wat wil jij later worden?” is een vraag die mij vroeger met enige regelmaat gesteld is. Ik wist het niet. Het voelde als druk. Moest ik kiezen dan? Blijkbaar moest je iets worden zodat je iemand kon zijn. Zodat ze trots op je zouden zijn. Waardoor je van waarde was. Was jij op school iemand die het altijd al wist, of was je, net als ik, en heb je keuzetest na keuzetest gedaan en vervolgens een studie of twee gekozen die (achteraf gezien) totaal niet bij je paste?

Worden wie je bent

Wat ben je als je geworden bent wat je vroeger wilde worden? Ben je fotograaf? Ben je manager? Is het zo dat we ons identificeren met wat we doen, met ons werk? Laatst was ik op een feestje en aan de vrouw naast mij werd de vraag gesteld wat zij deed in het dagelijks leven. Ze antwoordde met, ‘ik ben coach’. Goh, das toevallig dacht ik nog, ik ook. Maar direct gingen er allerlei alarmbellen af. Voor mijn gevoel klopte er iets niet.

Zoveel meer dan dat

Als iemand vraagt wat je doet, dan antwoorden we vaak met wie of wat we denken te zijn. We benoemen puur een platte omschrijving van wat ons beroep inhoudt, maar dit is niet wie je werkelijk bent. Zijn we in de loop van de geschiedenis dan meer waarde gaan hechten aan wat we doen en de naam die daarbij hoort dan aan wie we zijn? Wie we werkelijk zijn? Zijn we ons inderdaad gaan beperken tot de beschrijving van ons beroep? We zijn toch zoveel meer dan dat? Jij bent toch zoveel meer dan dat?

Iemand worden

Als ik het over kon doen, vroeger op school, dan zou ik voet bij stuk houden. Ik zou zeggen wat er toen als enige antwoord door mijn lijf gierde maar wat ik niet zei. Niet durfde te zeggen. Omdat het geen beroep was. Omdat het blijkbaar niemand was. Want je moest iets worden om iemand te zijn. En als ik mijzelf wilde worden dan was ik blijkbaar niemand… Ai… die heeft lang zeer gedaan!

Uniek zijn

Inmiddels weet ik dat het niet uitmaakt wat je doet of welke naam je eraan geeft, want je kracht, jouw waarde zit hem in wie jij al bent. Door uiting te geven aan waar jij voor staat en waar jij in gelooft en met het liefdevol inzetten en delen van jouw persoonlijke talenten en kwaliteiten, voeg je iets waardevols toe aan de wereld. Gewoon door jezelf te zijn. Jouw authenticiteit geeft kleur aan de wereld, altijd. Het gaat erom wie je bent terwijl je doet wat je doet en jouw unieke zijn zorgt ervoor dat wat jij doet zo bijzonder is. En dat is altijd meer dan de naam of beschrijving van je beroep. Het is jouw unieke ruimte die je hiermee inneemt! En als wat je doet niet klopt met wie je bent, dan kun je altijd nog werk ontwikkelen dat wel aansluit bij wie je bent. Dat is waar ik diep van binnen altijd al in heb geloofd en waar ik nog steeds voor sta.

En wat ik vroeger op school al wist, maar nooit durfde te zijn, ben ik uiteindelijk toch nog, én met trots geworden: mijzelf!

Marjolein

Leuk als je dit artikel deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *